Karusel Channel

O festivalu

Projekat "Karusel" nastao je 2009. godine u okviru Letnjih dana kulture, pod pokroviteljstvom Skupštine grada. Osnovna ideja autora projekta Dušana Darijevića, bila je da predstavi javnosti autorsku muziku čačanskih muzičara, scenu koja neguje najrazličitije muzičke pravce, a koja je nepravedno zapostavljena u muzičkom i kulturnom životu grada ...opširnije

O autoru

Dušan DarijevićNovinar Dušan Darijević, član NUNS-a, urednik rubrike Kultura u Čačanskim novinama,
i dugogodišnji samostalni kulturni aktivista, autor više zapaženih kulturnih projekata ...opširnije

Umetnička galerija Nadežda Petrović Čačanska banka Grad Čačak

 

ZAVRŠEN KARUSEL 2012

  • Festival etno i ambijentalne muzike Karusel, ove godine pod sloganom Drugi svetovi, trajao je od 16. jula do 16. avgusta. Festival se odvija u okviru Letnjih dana kulture Čačak 2012. Za 3o dana trajanja festivala u dva festivalska programa, učestvovalo je 14 muzičkih sastava, 2 samostalna izvođača, preko 7o muzičara iz Čačka, Srbije i Bosne i Hercegovine, oko 2000 gledalaca uživalo je u 34 sata programa. Kroz muzičke radionice prošlo je stotinu zaiteresovanih svih generacija, u želji da unaprede svoje muzičko znanje.

    Karusel 2012 - plakatNakon svega, utisak je da je grad Čačak dobio značajan muzički festival, po raznovrsnosti programa, kvalitetu i broju izvođača, organizaciji, kvalitetu zvuka, posećenosti i zainteresovanosti medija i publike. Vremenski uslovi su dozvolili, da se svi zakazani koncerti održe u prelepom ambijentu dvorišta Umetničke galerije "Nadežda Petrović" u samom srcu grada.

    Prve festivalske večeri, u ponedeljak 16. jula, nastupili su: sastav Divanhana iz Sarajeva, Duetno iz Čačka, Percussion trio "Puls iz nehata", sastavljen od perkusionista iz Čačka i Beograda.

    Divanhana, je nastala 2009. godine, a u sadašnjoj postavi sa pevačicom Leilom Ćatić, nastupa od 2011 godine širom regiona i Evrope. Njihov nastup na Karuselu, izazvao je veliku pažnju čačanske publike radoznale da čuje sevdalinku, specifičan bosansko hercegovački muzički izraz na način mladih muzičara, studenata Muzičke akademije u Sarajevu. Sevdalinke izvedene na način Divanhane, zadržale su tradicionalni šmek, ali i donele nešto novo, zvuk novog doba, uticaji jazza i klasične muzike. Nastup ovog sastava, bio je i tehnički veoma zahtevan, na maloj Karusel bini našlo se osmoro muzičara: Leila Ćatić (vokal), Nedžad Muhović (harmonika), Ismar Porić (klarinet), Neven Tunjić (klavir), Azur Imamović (bas gitara), Daniejel Čondrić (gitara), Rifet Čamdžić (bubnjevi), Irfan Tahirović (bubnjevi). Publika je bila oduševljena glasom, ali i pojavom Leile Ćatić. Najveći utisak su ostavile pesme Crven fesić i Evo srcu mome radosti. Divanhana je 2 puta izašla na bis, a njihov nastup je trajao 70 minuta. Sarajlije su pre Čačaka imale nastup u Visokom i Banja Luci, a turneju su nastavili u Mađarskoj i završili je u Sloveniji.

    Čačanskom sastavu Duetno, nije lako bilo da nastupi nakon Divanhane, ali za iskusne muzičare nema prepreka i pesme iz njihovoh repertoara (balkanska muzika i romske pesme), održale su dobro raspoloženje kod publike. Jelena Jovanović (vokal), Vera Smiljanić (vokal), Aleksandar Alempijević (udaraljke), Miodrag Radisavčević (gitara), Saša Perović (kontrabas) i Zoran Jevtić (frula), sigurno i pouzdano prenose emocije našeg muzičkog podneblja.

    Percussion trio "Puls iz nehata", je vrsta muzičkog eksperimenta, koji dosledno neguje Festival Karusel.

    U muzičkom smislu, 23. jul je doneo nešto sasvim novo i drugačije i potpuno u skladu sa ovogodišnjim sloganom "Drugi svetovi". Te večeri čačanskoj publici su se predstavili: Gipsy Chord iz Kragujevca, Okutažator, Rastko Radičević iz Čačka i Midica & The Absent Friends iz Beograda.
    Gipsy Chord su od početka svog nastupa, pridobili naklonost publike, kojoj se dopalo njihovo izođenje etno i romske muzike. Violina, glas, gitara, predvođeni multiinstrumentalistom Jocom Saviće (klavir i harmonika), apsolutna su dobitna kombinacija.
    Sastav Okuražator koji izvodi isključivo svoje autorske pesme, delo Nikole Radovića, koji svira gitaru i peva, ima svoju vernu publiku i održali su zapažen nastup.

    Midica Milovanović, kantautorka, rođena u Čačku, sa svojim sastavom Midica & The Absent Friends, bila je iznenađenje Festivala Karusel. Oni su poslednji potvrdili učešće na festivalu, a davnašnja su želja organizatora Karusela, Dušana Darijevića. Midicine jednostavne pesme na urbane teme, dobile su zanimljivu muzičku košuljicu, satkanu od zvuka flaute, mandoline, gitare, bas gitare i veoma sofisticiranog zvuka bubnjeva. Sve u svemu, pravo festivalsko iznenađenje.
    Na kraju ove druge večeri, stari znanac festivalske publike, Rastko Radičević. Ovaj put, Rastko se predstavio sam, izvodeći instrumentalne gitarske kompozicije. Na samom kraju svog nastupa prisutne je razgalio sa par hitova iz svog standardnog repertoara, možemo samo reći, totalno drugi svetovi.

    Treće veče, ponovo nas je vratilo etno zvuku. U ponedeljak 30. jula nastupili su: Vizantijska zora iz Istočnog Sarajeva, Čudesmo, sastavljen od muzičara iz Čačka i iz Beograda, Paniks iz Subotice i Ništa čorbasto iz Čačka.
    Festival Karusel od ove godine predstavlja i bogato muzičko nasleđe jedne zemlje u regionu, ovaj put to je bila Bosna i Hercegovina. Ova zemlja iz našeg susedstva, predstavljena je sa dva sastava iz oba entiteta, sevdalinkom sastav Divanhana je predstavio je bogato muzičko nasleđe Bosne i Hercegovine, a sastav Vizantijska zora iz Istočnog Sarajeva se predstavio duhovnim i narodnim srpskim pesmama i pesmama naroda Balkana. Publika je uživala u njihovom izvođenju i nagradila ih aplauzom.

    Nakon Vizantijske zore, nastupio je sastav Čudesmo, stalni učesnik Karusela od 2009. godine. Bogato balkansko muzičko nasleđe, ovaj put začinjeno, neobičnim plesom Igrom svetlosti i tame , brazilski ritualni ples, sve vrlo sugestivno i nabijeno emocijama, odličan prijem kod publike.
    Sastav Paniks iz Subotice, prošlogodišnji učesnik Karusela, veoma ubedljiv nastup sa svojom autorskom muzikom, ove godine je ponudio nešto novo. Umesto violine, zvuk dve gitare obojila je ovaj put harmonika.
    Na kraju treće večeri, premijera, sastav Ništa čorbasto iz Čačka. Praksa Karuserla je da svake godine promoviše autorski projekat iz Čačka. Ništa čorbasto je autorski projekat Dejana Krsmanovića (vokal i gitara). Dejan uz pomoć Vladimira Kapetanovića (klavijature ) i Ramona, gosta iz Holandije na bubnjevima, izvodi čudesan spoj folka i jazza. Oni su nedavno objavili album Znaš šta?!, a nastupali su na beogradskom Etno Fjužn Festu, a iduće sedmice nastupaju i na Nišvilu. Publika je njihov nastup frenetično pozdravila.
    Završno veče Karusela, 6. avgusta, po svemu je bilo kruna festivala, odlična posećenost ( oko 500 posetilaca), 4 sata kvalitetne muzike, izuzetno nadahnuti izvođači.
    Prvi je nastupio Marko Marić, mladi student kompozicije i klavira., uvek drugačiji. On je svojim nastupima i Radionicom improvizacije, obeležio prethodni Karusel. Ove godine je nastupio sa klavirskom autorskom muzikom, nedavno objavljenom na disku "Odjeci (tišine) i Senke (prošlosti) - snimak sa koncerta održanog 30. juna 2012 u Knez Mihajlovoj ulici, ispred galerije SANU u Beogradu. Izuzetno zahtevna muzika, naišla je na dobar prijem kod većine posetilaca. Ovaj nastup je za Marića, bio samo uvod u njegov ;Mini koncert, održan 7. avgusta u okviru Radionice Karusel festivala..
    Nakon Marka Marića, nastupili su sigurno najmlađi učesnici festivala, sastav Jazz Project, koji predvodi šesnestogodišnji pijanista iz Čačka Stevan Milijanović. Pola sata odlične jazz svirke, vlastite kompozicije i jazz standardi, pripremili su publiku za nastup sastava Eyot. Jazz Project su: Stevan Milijanović-klavir, Aleksa Milijanović-bubnjevi, Dušan Živković-bas gitara, kao gost, nastupio je Aleksandar Popović - saksofon.

    Sastav Eyot iz Niša ima snimljen album Horizon, za evropsko i američko tržište, u pripremi je i drugi album i brojne nastupe širom Evrope, a od jeseni idu i na turneju po Kini i Bliskom Istoku. Po mišljenju kritike predstavljaju jedan od najperspektivnijih mladih jazz sastava Evrope, koji izvodi autorsku muziku.. Naišli su na izuzetan prijem kod publike, a njihova autorska muzika je upravo ono, što je suština Karusela, spoj različitih muzičkih pravaca, i obogaćena na diskretan način, bogatim muzičkim nasleđem Balkana.
    Echoes Beat iz Čačka je samo nastavio instrumentalni trag Eyota, svojim nadahnutim nastupom uspeli su da kod publike stvore utisak, da se nastup Eyota nije završio, već dobio jednu novu dimenziju. Čini se nikad zreliji nastup Dejana Vučićevića i prijatelja.
    Za sam kraj, neko ko je umnogome zadužio Karusel, Dejan Ćurčić, autor pesme Karusel, posvećene festivalu. I ovaj put Ćurčić je okupio oko sebe potpuno novu ekipu saradnika, zvučali su snažno, kompaktno i veoma ubedljivo su izveli Ćurčićev repertoar, sastavljen isključivo od autorskih pesama. Publika i muzičari su želeli još, ali vremena nije bilo, koncert je završen jedan sat po ponoći. Svi nastupi su završeni, bez i jednog incidenta, a čačanska publika,često osporavana, da je hladna, nezainteresovana, pokazala je zrelost i spremnost da prati veoma zahtevne nastupe, da pažljivo satima sluša instrumentalnu i ostalu muziku koja se slabo promoviše putem elektonskih medija. Posebno raduje činjenica da je festival prihvatila publika svih generacija, da su na koncerte dolazili roditelji sa decom, a i naši stariji sugrađani, koji su pronašli nešto i za sebe.

    Muzičke radionice su bile drugi programski segment festivala, održavane su od utorka do četvrtka u dvorištu ili u galeriji Narodnog muzeja. Radionice su radoznalce uvodile u tajne različitih instrumenata, a muzičarima sa iskustvom nudile nova saznanja i mogućnost da eksperimentišu. U okviru Radionica, održana su i 3 Mini koncerta, koja su mladim muzičarima kroz samostalne nastupe omogućile da eksperimentišu i improvizuju, a u nastupima sa drugima da se muzičari što bolje upoznaju i otkriju mogućnosti dalje saradnje.
    Radionicu Kako bubanj kaže vodili su: Aleksandar Alempijević i Aleksandar Savić i ova radionica je na intraktivan način upoznala zainteresovane za različite vrste udaraljki, od tarabuke, kakuna do bongosa,. Radionica Gitara na sto načina, podeljena je u dva dela, prvi je vodio Vladimir Todorović iz Subotice, muzički pedagog i gitarista Paniksa, a drugi Milorad Petrović , kompozitor i gitarista i ovaj deo je bio posvećen jazz gitari, a prvi klasičnoj gitari.
    Radionicu Tradicionalnog pevanja, po drugi put uspešno, je vodila, Katarina Pavlović, vokalna solistkinja sastava Čudesmo. Ona je zainteresovane uvodila u tajne tradicionalnog pevanja, kroz telesne i glasovne pripreme, a uvežbavale su se i poznate i manje poznate pesme ovog podneblja.
    Na Mini koncertima su nastupili: Marko Marić 7. avgusta, Stevan Milijanović i Dušan Živković 8. avgusta, Aleksandar Popović i Stevan Milijanović 10. avgusta.

    Od Grada Čačka se očekuje da u što skorijem roku Festivalu etno i ambijentalne muzike Karusel, dodeli status manifestacije od kulturnog značaja za Grad i veći budžet.

    Iza Karusela, stoji organizacioni tim: Dušan Darijević, Tamara Jovanović, Aleksandar Alempijević, Đorđe Ilić i Miško Milijanović, koji je vredno radio i relizovao programe koji su trajali punih mesec dana.

    Ne treba zaboraviti ni sve druge koji su na razne načine pomogli festival: Grad Čačak, Čačanska banka a. d. Čačak, Umetnička galerija "Nadežda Petrović", Narodni muzej, Istorijski arhiv, Muzička škola Dr "Vojislav Vučković", Miroslav Stišović, Đorđe Vukadinović, Dragan Dopuđa, Mirko Drmanac, Vesna Ilić Darijević, Beaty centar energije i lepote Leponoga Betty, Trigon, Restoran Mladost, Pekara Pons, Pečenjara Janković, S. U. R: Šiš, Lord, Caffe poslastičarnica Desert.

Karusel 2009

KARUSEL 2009

U prelepom, kamernom ambijentu, dvorišta Umetničke galerije "Nadežda Petrović", održan je Letnji sajam subkulture "Karusel". Svakog petka od 21. čas, publici su se predstavljali muzičari iz Čačka i njihovi gosti. U tri konceptualno različite večeri, nastupili su oni koji sad rade i žive u Čačku, kao i oni koji su u rodnom gradu napravili prve muzičke korake...

Opširnije

Karusel 2010

KARUSEL 2010

Projekat "Karusel" nastao je 2009. godine u okviru Letnjih dana kulture, pod pokroviteljstvom Skupštine grada. Osnovna ideja autora projekta Dušana Darijevića, bila je da predstavi javnosti autorsku muziku čačanskih muzičara, scenu koja neguje najrazličitije muzičke pravce, a koja je nepravedno zapostavljena u muzičkom i kulturnom životu grada...

Opširnije

Karusel 2011

KARUSEL 2011

Festival ambijentalne i etno muzike "Karusel", ove godine pod sloganom, NOVA VIĐENJA, NOVA ISKUSTVA, trajao je od 18. jula do 8. avgusta. Održana su 4 koncerta (18. jula, 25. jula, 1. avgusta i 8. avgusta) u dvorištu Umetničke galerije Nadežda Petrović u Čačku. Po prvi put, ove godine u okviru Karusela, održane su i 3 muzičke radionice...

Opširnije