Karusel Channel

O festivalu

Projekat "Karusel" nastao je 2009. godine u okviru Letnjih dana kulture, pod pokroviteljstvom Skupštine grada. Osnovna ideja autora projekta Dušana Darijevića, bila je da predstavi javnosti autorsku muziku čačanskih muzičara, scenu koja neguje najrazličitije muzičke pravce, a koja je nepravedno zapostavljena u muzičkom i kulturnom životu grada ...opširnije

O autoru

Dušan DarijevićNovinar Dušan Darijević, član NUNS-a, urednik rubrike Kultura u Čačanskim novinama,
i dugogodišnji samostalni kulturni aktivista, autor više zapaženih kulturnih projekata ...opširnije

Umetnička galerija Nadežda Petrović Čačanska banka Grad Čačak

 

Karusel 2014 - DRUGO I DRUGAČIJE

  • Dragi prijatelji sa velikim zakašnjenjem vam predstavljamo izveštaj sa ovogodišnjeg izdanja Festivala "Karusel", ali pre nego što najavimo 7. izdanje festivala, red je da podvučemo crtu i predstavimo u kratkim crtama sve ono što je obeležilo ovu godinu.

    KARUSEL 2014

    6. izdanje Festivala ambijentalne i etno muzike Karusel, trajalo je od 14. jula do 14. avgusta. Pored glavnog festivalskog programa (koncerti ponedeljkom, 14, 21, 28. jul i 4. avgust), održana su i četiri prateća programa: izložba fotografija Karusel 2013, Karusel u gostima, Muzičke radionice i NUMA FEST.

    Izložbom fotografija Karusel 2013, festival je nezvanično otvoren u petak 10. jula. Četiri umetnička fotografa iz Čačka je predstavilo svoje viđenje festivala, događaji sa i oko scene iz vizure: Jane Milovanović, Đorđa Vukadinovića, Daniela Mikića, Dragana Miloševića. Izložba je bila postavljena u suterenskom prostoru Galerije Risim i trajala je sve vreme festivala.

    PRVO VEČE, 14. jul

    Održano je u dvorištu Umetničke galerije "Nadežda Petrović". Nastupili su: Zoran Branković i Biljana Petković, Nikola Stakić, Mina Matijašević Quartet, Muris Varajić i Fish in Oil. Svi najavljeni izvođači su nastupili u predivnoj atmosferi i pred prepunim gledalištem. Posebnu pažnju publike privukli su nastupi Mine Matijašević- tradicionalna muzika sa raznih meridijana uz poneki biser savremene muzike i Murisa Varajića - autorska muzika. Sastav Fish in Oil, koji su prethodne godine ostavili sjajan utisak kod publike, ovaj put su ponovo oduševili publiku, a sastavu se priključio i Veljko Nikolić - Papa Nik, koji je izostao sa prošlogodišnjeg koncerta. Popularne "ribice" su predstavile svoj drugi album "Drnč". Nikola Stakić je svirao autorsku muziku pisanu za gitaru, a Zoran Branković, jedan od doajena čačanske muzičke scene, predstavio se kompozicijama sa svoja tri autorska albuma u etno maniru.

    Čitav koncert kao i svi ostali naredni, bio je prenošen direktno putem interneta -video streaming i to je bilo prvi put, da jedan kulturni događaj u Čačku bude dostupan i na ovaj način. Još jedan prateći program: Karusel u gostima, za koji se nadamo da će postati tradicionalan. Gosti iz Maribora. Jerry Mažgon i sastav Okttober, održali su koncert u nedelju 20. jula ispred Kulturnog centra u Gornjem Milanovcu. Na ovaj način je uspostavljena saradnja sa još jednom kulturnom institucijom, a gosti iz Maribora su imali i odličnu lokalnu podršku u sastavu Osveta Džeki Čena i to je još jedan oblik saradnje između muzičara iz regiona i lokalne muzičke scene.

  • DRUGO VEČE, 21. jul

    Bilo je potpuno u znaku ovogodišnjeg slogana, DRUGO I DRUGAČIJE. Naime, 20. jubilarni koncert Festivala Karusel, odžan je zbog vremenskih neprilika u vanrednim okolnostima. Organizatori su bili prinuđeni da koncert premeste u klupski prostor, Caffe Club Velvet. Zbog vanrednih okolnosti, program je morao biti skraćen, izostao je Milan Petrović Quartet. I ovaj put se pokazalo da Karusel ima vernu publiku, koja je do poslednjeg mesta ispunila popularno okupljalište Čačana. Odlična atmosfera bila je i podsticaj za sve izvođače da daju maksimum. Gosti iz Slovenije su se predstavili u najboljem svetlu. Kantautor Jerry Mažgon je predstavio set svoji protestnih pesama, koje je publika odlično prihvatila,a Okttober imaju odlične autorske kompozicije u "tvrdom" pop maniru, ma šta to značilo.

    Atmosferu je u potpunosti podigao nastup vernog Karuselovca - Nikole Radoviće i sastava R'umors. Predstavljen je materijal sa Nikolinog prvog albuma.
    Atmosfera je dovedena do usijanja, nastupom blues majstora - Pera Joe, usna harmonika i Nenad Zlatanović, gitara i vokal. Zlatanović je predstavio pesme sa svog prvog samostalnog albuma Naked blues, a bilo je prostora i za blues standarde. Za sam kraj, jedno od najprijatnijih iznenađenja ovogodišnjeg Karusela, mladi blues sastav Troublemakers iz Čačka. Njihov nastup je bio nešto kraći, tako da su nastupili i 28.jula.

  • TREĆE VEČE, 28.jul

    Loši vremenski uslovi su bili razlog da se "Karusel pleme" još jednom okupi u Caffe Clubu Velvet.

    Nastupili su: Bana Joković Trio, Jazz selekcija, Anima Mundi, Naked i Troublemakers. Ovaj koncert je potvrdio kvalitet čačanske scene i da lokalni muzičari mogu da stanu rame uz rame sa mnogo poznatijim i iskusnijim muzičarima. Sjajnu atmosferu je napravio sastav Naked iz Beograda, koji je u Velvet stigao pravo nakon dugog puta iz Mađarske, gde snimaju treći album. Njih ne krasi samo vrhunski profesionalizam, već i virtuoznost u svakom pogledu i pojedinačna i zajednička. Njihova muzika je naišla na potpuno odobravanje čačanske publike, koja je u potpunosti uživala. Po mnogima, ovo je jedan od najboljih nastupa na Karuselu, ikad.

  • ČETVRTO ZAVRŠNO VEČE, 4. avgust

    Ponovo nas je vratilo u dvorište Umetničke galerije "Nadežda Petrović". Pun auditorijum, raspoloženi izvođači.

    Odličan nastup domaćih - Jazz Project, koji se predstavio u najboljem svetlu. Dobar utisak je ostavio i sastav neobičnog imena Ti Fafa i Ja iz Kragujevca, svojom instrumentalnom muzikom u jazz fusion maniru. Iznenađenje je bio i nastup, još jednog sastava neobičnog imena, Preduzeće za muzičku reciklažu iz Beograda. Oni na neobičan način pristupaju tradicionalnim, ali i nekim savremenim kompozicijama, svirajući ih u latino, salsa maniru. Za sam kraj, novi ljubimac čačanske publike, gitarista i pevač, Filiman Mandić, Nova Varoš / Beograd, koji je nastupio kao zamena za sastave Echo Ega i Zhizon, koji su svoje nastupe otkazali u poslednjem trenutku.

  • Glavna karakteristika 6. izdanja Festivala Karusel je da ima brojnu i vernu publiku, dobru organizaciju, koja uspeva da i vanrednim okolnostima drži sve konce u svojim rukama, brojne prijatelje koji pomažu festival na razne načine, podršku medija, ali i veoma skroman budžet, koji je nedovoljan da pokrije sve troškove, sve ambicioznijeg festivala. U programskom pogledu, dobro je što se festival ne ponavlja, stalno istražuje i proširuje sfere svog interesovanja.

    PRATEĆI PROGRAMI

    Pored izložbe fotografija i Karusela u gostima, festival ima i druge zanimljive programe.

    MUZIČKE RADIONICE

    Muzičke radionice su od 2011. sastavni deo festivala. Kroz interaktivan odnos, uključeni su i muzičari, ali i svi ostali željni istraživanja, kojima muzika nije profesionalni izbor. Ove godine održene su dve, već tradicionalne radionice: Kako bubanj kaže, koju godinama sa velikim uspehom organizuje Aleksandaer Alempijević, perkusionista iz Čačka i "Gitara na sto načina", koju vodi čačanski kompozitor i gitarista, Milorad Petrović. Obe radionice su okupile u dvorištu i Galeriji Narodnog muzeja veliki broj muzičara i znatiželjnika. Radionice traju tri dana po 90 minuta.

    ZAKLJUČAK

    Ovogodišnje izdanje Festivala ambijentalne i etno muzike "Karusel", pod sloganom DRUGO I DRUGAČIJE, okupilo je 21. izvođača, ukupno 60 učesika iz Maribora, Sarajeva, Novog Sada, Krupnja, Beograda, Kragujevca, Smederevske Palanke, Čačka, Gornjeg Milanovca. Pored glavnog programa, održana su četiri prateća, 30 sati različitog programskog sadržaja. Ostvarena je po prvi put saradnja i sa Turstičkom organizacijim Čačak i KC Gornji Milanovac, uz već stalne partnere. Umetničku galeriju "Nadežda Petrović", Dom kulture Čačak, Narodni muzej. Festival Karusel se organizuje u okviru Letnjih dana kulture, pod pokroviteljstvom Grada Čačka. Donatori i sponzori festivala su firme, ustanove i pojedinci, kojima dugujemo veliku zahvalost što uprkos svemu postojimo. Posebnu zahvalnost dugujemo i svim učesnicima festivala na pomoći i razumevanju, kao i na nesebičnoj pomoći i podršci čačanskih muzičara.

    KARUSEL PLUS

    Zahvaljujući odličnoj saradnji sa Caffe Clubom Velvet u vanrednim okolnostima ovog leta, Festival Karusel traje i dalje kroz program Karusel plus, koji jednom mesečno predstavlja nazapaženije izvođače ovog sve popularnijeg festivala, ali i neka nova lica sa muzičke scene, kao i izvođače koji su bili predviđeni programom festivala, ali su bili sprečeni iz određenih razloga da nastupe. U Caffe Clubu Velvet u okviru Karusel plus programa: nastupili su: Milan Petrović Quartet(10. oktobar), Rain Dogs (14. novembar), a 26. decembra ponovo u Čačku Pera Joe & Nenad Zlatanović.

Karusel 2009

KARUSEL 2009

U prelepom, kamernom ambijentu, dvorišta Umetničke galerije "Nadežda Petrović", održan je Letnji sajam subkulture "Karusel". Svakog petka od 21. čas, publici su se predstavljali muzičari iz Čačka i njihovi gosti. U tri konceptualno različite večeri, nastupili su oni koji sad rade i žive u Čačku, kao i oni koji su u rodnom gradu napravili prve muzičke korake...

Opširnije

Karusel 2010

KARUSEL 2010

Projekat "Karusel" nastao je 2009. godine u okviru Letnjih dana kulture, pod pokroviteljstvom Skupštine grada. Osnovna ideja autora projekta Dušana Darijevića, bila je da predstavi javnosti autorsku muziku čačanskih muzičara, scenu koja neguje najrazličitije muzičke pravce, a koja je nepravedno zapostavljena u muzičkom i kulturnom životu grada...

Opširnije

Karusel 2011

KARUSEL 2011

Festival ambijentalne i etno muzike "Karusel", ove godine pod sloganom, NOVA VIĐENJA, NOVA ISKUSTVA, trajao je od 18. jula do 8. avgusta. Održana su 4 koncerta (18. jula, 25. jula, 1. avgusta i 8. avgusta) u dvorištu Umetničke galerije Nadežda Petrović u Čačku. Po prvi put, ove godine u okviru Karusela, održane su i 3 muzičke radionice...

Opširnije